Krem z dyni z pastą curry
Co potrzebujemy:
- 0,5 l bulionu warzywnego
- ok 1 kg dynia Hokkaido (przed obraniem)
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- żółta pasta curry (ok. 50g) - polecam pastę dostępną w Kauflandzie, takie jednorazowe opakowanie za 1,99 zł.
- 1/4 selera
- kawałek pora - biała część
- 200 ml mleka kokosowego
- sól, pieprz, curry do smaku
- płatki chili - młynek
Sposób przygotowania:
- Warto zacząć od przygotowania wszystkich składników - dynię obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę (można posłużyć się thermomixem lub innym urządzeniem i rozdrobnić ją na drobniejsze kawałki. W thermomixie 10 s, prędkość 5). Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki.
- Pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę chilli i chwilę smażymy razem. Dodajemy pastę curry i razem mieszamy przez chwilę (uwaga! łatwo się przypala). Po chwili dorzucamy dynię, ziemniaki i marchewkę - mieszamy i chwilę podduszamy. Kolejny krok to dolanie bulionu i pozostałych warzyw - selera i pora (mogą być w całości). Całość gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec zupę z dodatkiem mleka kokosowego miksujemy na gładki krem (jeśli komuś przeszkadzają grubsze elementy - przed zmiksowaniem wyciągamy pora). Doprawiamy wg smaku pieprzem, solą i curry w proszku.
- Do podania warto przygotować grzanki
To koniec przygotowań, jak widzicie, poza krojeniem nic więcej nie trzeba robić, a zupa wychodzi znakomita!
A jakie są wasze ulubione dania z dyni?
Muszę jeszcze bardziej odkryć jej uroki! Kilka kolejny czeka już na swoją kolej w kuchni :)
Posiłek jak najbardziej na czasie.
OdpowiedzUsuńDokładnie! Jesień należy celebrować od kuchni ❤
UsuńNie przepadam za dynią. Ale moja mama już tak. Będę musiała podrzucić jej ten przepis.
OdpowiedzUsuńPrzed tym właśnie kremem też twierdziłam że za dynia nie przepadam. Ale postanowiłam się nauczyć przyrządzać dynie i od teraz ja uwielbiam ❤
Usuń