Najszybsze, najsmaczniejsze wegańskie ciasto czekoladowe
W ciąży bez cukru, teraz bez mleka - trochę wyrzeczeń otwiera wiele nowych nieznanych perspektyw. Zamiast zwykłego ciasta - jego wegańska wyśmienita, i co najważniejsze prosta i ekspresowa wersja. Zapraszam!
Co potrzebujemy:
składniki na małą blaszkę 22x22 cm
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 4-5 łyżek kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 łyżki octu (innego niż spirytusowy)
- 1,5 szklanki mleka owsianego
- maliny mrożone (wcześniej rozmrozić)
Szklanka - 250 ml
Sposób przygotowania:
W dwóch osobnych naczyniach łączymy składniki suche i mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia. Dodajemy rozmrożone maliny (ilość wg uznania) i ok. 2 łyżki soku. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem (ja przygotowałam ciasto w formie silikonowej, która nie wymagała żadnego wcześniejszego przygotowania). Na wierzchu można ułożyć jeszcze kilka malin.
Piec do suchego patyczka (ok 30 minut) w temp. 180 stopni.
I to wszystko! Miało być ekspresowo i jest! A co najlepsze - również ekspresowe sprzątanie!
Przepis świetny. Faktycznie robi się w mig. ale dlaczego cukier trzcinowy? Nie jest w niczym lepszy od buraczanego przecież
OdpowiedzUsuńByć może, dla mnie to kwestia przyzwyczajenia. Taki cukier mam w domu :)
UsuńNigdy jeszcze nie jadłam wegańskiego ciasta. Może w końcu się przekonam ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie też był to pierwszy raz. A warto! Tym bardziej że składniki są takie, jakie często mamy w domu
UsuńWszystko co ma w nazwie cokolwiek związanego z czekoladą robię od razu i bez zastanowienia :) musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńJa mam tak samo! :)
UsuńO super przepis, muszę koniecznie zrobić takie ciasto.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję ze będzie smakowało :)
UsuńCiasto wygląda przepysznie. jak znajdę trochę czasu to wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńpolecam, bo warto!
UsuńKusi wyglądem i łatwością przygotowania :)
OdpowiedzUsuń