Wegańskie smoothie bananowe, czyli śniadanie w 15 minut
Moje nawyki żywieniowe pozostawiają wiele do życzenia, ale postanowiłam coś z nimi zrobić, bo lada moment będą miały duży wpływ na to, jak wyglądać będzie odżywienie mojego maluszka. W odpowiednim momencie, na tej drodze do zmian, znalazłam chyba najlepszą książkę kulinarną na świecie (a mam ich w swoich zbiorach całkiem sporo) - Poranne inspiracje od Okiem Dietetyka wyd. Publicat. I to właśnie na podstawie jednego z przepisów powstało przepyszne ekspresowe bananowe smoothie.
Co potrzebujemy:
składniki na 1 porcję
- 1 banan
- 1 łyżka domowego masła orzechowego
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki płatków owsianych
- ulubione dodatki (bakalie, mrożone owoce, świeże owoce jagodowe, itp.)
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zalania płatków owsianych wrzątkiem i odstawienia ich na czas pozostałych przygotowań. Odmierzamy wszystkie pozostałe składniki i po lekkim przestygnięciu i odcedzeniu płatków wszystko razem miksujemy za pomocą blendera. I to wszystko! Jeszcze na wierzch dorzucamy to, na co mamy aktualnie ochotę i cieszymy się szybkim, zdrowym i pożywnym śniadaniem. Nawet wtedy kiedy maluszek ma gorszy dzień i nie bardzo chce nam pozwolić na kulinarne eksperymentowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz